Hoe communiceert een baby?
Een baby communiceert door bijvoorbeeld huilen, maar ook via zijn lichaamstaal, ook wel Baby Body Language genoemd. Voorbeelden van deze taal zijn bijvoorbeeld overstrekken, de vuistjes ballen of de lippen samenpersen. Niet altijd begrijpen we automatisch wat een baby uitdrukt met zijn lichaamstaal of door te huilen. Terwijl je graag wilt weten welke behoeftes je baby heeft, zodat je je baby kunt geven wat hij nodig heeft.
Met Babybehoefte in Kaart brengen we het Geboorteverhaal van je baby in kaart en zoomen we in op de behoeftes van je baby. We kijken naar waarom je baby huilt of niet kan ontspannen en wat je daaraan kunt doen als ouders.
Er zijn 3 vormen van baby-huilen:
Behoefte huilen geeft aan dat er een behoefte is die op dit moment niet is bevredigd, dit kan gaan om voeding of de nood aan een schone luier. Maar ook het huilen als een baby overprikkeld raakt, valt onder behoefte huilen.
Resonantie huilen, hierbij spiegelt de baby de emotionele of lichamelijke gevoelens van zijn ouders of verzorgers. Baby’s hebben hier een ware antenne voor, soms voelen ze zelfs de dingen die je zelf nog niet onder ogen hebt gezien.
Herinneringshuilen, misschien heb je hier nog niet eerder van gehoord. Door middel van herinneringshuilen vertelt een baby over bepaalde herinneringen. Herinneringen aan ervaringen tijdens de hechting met zijn ouders, waarbij hij destijds stress of pijn heeft ervaren.
Denk hierbij aan het direct na zijn geboorte weggehaald worden bij zijn moeder, een heftige geboorte of medische interventies tijdens de zwangerschap of na zijn geboorte. Deze pittige ervaringen zijn opgeslagen in het lichaamsgeheugen van je baby en kunnen naar boven komen door bepaalde prikkels of situaties.