Hechting – Waarom je niets “fout” hebt gedaan
In mijn praktijk komen veel ouders van kindjes, waarbij de hechting niet helemaal verlopen is zoals ideaal gezien zou zijn. Zodra het woord hechting langs komt, voelen ouders vaak dat ze tekort geschoten zijn of iets verkeerd hebben gedaan. Maar hechting die niet optimaal is, heeft helemaal niets te maken met het feit of jij wel genoeg van je kind houdt of je kind genoeg van jou houdt of wat dan ook.
Het heeft simpelweg te maken met hoe de 8 fases van de hechting van een baby aan zijn ouders zijn verlopen. In deze fases kunnen dingen anders zijn gelopen dan gehoopt of verwacht. En ja, dit kan soms veel invloed hebben op de hechting. Maar dat betekent niet dat jij iets verkeerd gedaan zou hebben! Of dat je niet genoeg van je kind houdt. Laat dat gevoel dus maar snel los.
Uitzonderingen
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij een ouder wel dingen heeft gedaan, die niet goed waren voor het kindje. Maar dat zijn gelukkig echt uitzonderingen, zoals situaties waarbij een kindje helemaal niet gewenst was of erger.
Dit is bij jou, als bewuste ouder, die een bewuste keuze heeft gemaakt voor een kind helemaal niet het geval.
Misschien heb je als moeder veel stress ervaren tijdens de zwangerschap, of verliep de geboorte zo moeizaam dat er allerlei interventies aan te pas moesten komen. Dat kan niet alleen heel lastig of zelfs traumatisch zijn voor de ouders, maar ook voor de baby. En hierdoor kan er soms een kink in de kabel komen wat de hechting betreft.
Is dat moeilijk te verteren? Of lastig om ermee om te gaan? Ja, en dat is begrijpelijk. Het loopt soms zo anders dan we het voor ogen hadden. En dat is verdrietig en pijnlijk. Maar nee, je hebt niets fout gedaan en het is ook niet zo dat het niet meer te herstellen is.
8 fases in de hechting van een baby aan zijn of haar ouders
In de hechting van een baby aan zijn/haar ouders, zijn 8 fases te onderscheiden. Als er in een of meerdere van deze fases dingen anders lopen dan dat jij en je kindje hadden gehoopt, dan kan dit een verstoring in de hechting geven. Niet jouw schuld, niet de schuld van je baby. Maar wel iets om je bewust van te zijn en om aan te werken als dat nodig is. En hoe vroeger je daar aan begint, hoe fijner dat voor jullie allebei is.
De 8 fases zijn:
- Preconceptie
- Conceptie
- Implantatie
- Ontdekkingsmoment
- Navelstreng effect
- Geboorte
- Inprentingsmoment
- Psychologische geboorte
Universele behoeftes
Elke baby die ter wereld komt, waar dan ook, heeft dezelfde behoeftes, zowel voor, tijdens als na zijn geboorte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- geboren worden vanuit een kinderwens
- liefdevolle ouders die hem niet belasten met hun eigen (zware) bagage
- een fijne verbinding met zijn moeder tijdens de zwangerschap
- geen toxische stoffen ontvangen tijdens de zwangerschap, zoals alcohol, rook, stress, drugs
- zijn eigen geboorte in gang mogen zetten
- geboren worden in een rustige omgeving
- geboren worden zonder medische interventies, voor zover mogelijk
- direct huid op huid bij mama of papa liggen
Jammer genoeg lukt het niet altijd om aan al deze behoeftes te voldoen. Inzicht krijgen in wat je kindje heeft ervaren en wat hij heeft gemist of graag anders had gezien, kan zoveel helpen om zijn gedrag en gevoelens van nu te begrijpen. Begrip te krijgen voor het gedrag en de gevoelens en te weten hoe je je kindje kan helpen door de manier waarop je reageert. Het gedrag van je kind wordt ineens zo logisch. Je kind is niet lastig of vervelend, maar vertelt iets door zijn gedrag.
Wil jij luisteren naar wat je kind jou vertelt?
https://www.geboreninzicht.nl/voor-je-kind/
#hechting #onveiligehechting #ambivalentehechting #hechtingherstellen #inzicht #geboorteverhaal #geboortepsychologie
Comments
Gelukkig heb ik 3 stabiele kinderen op de wereld gezet, al hoewel mijn start moeilijk was.
Gelukkig, wat fijn!
Heee Valerie, wat een waardevolle blog. En vooral dat er geen schuld is :D. Volgens mij staan we er wel hetzelfde in. Een hele mooie dag voor jou. Liefs Janneke
Dank je wel Janneke! En wens jou nog een mooie avond!
Als ouder valt het niet mee om het allemaal goed te doen. Ik vind het schuldgevoel dan ook erg herkenbaar. Dit artikel geeft een mooi inzicht in hechting.
Het is ook mijn ervaring dat je het als ouder goed kunt doen, maar dat het toch niet gaat zoals je had gehoopt.
Dank je voor je compliment. En inderdaad, het is niet altijd even makkelijk. En zelfs als je het “goed” doet is dat geen garantie dat dingen anders lopen klopt.
Mooie inzichten qua hechting! En fascinerend dat het zelfs het zelf op gang wekken van de geboorte invloed heeft
Dank je wel! Ja, er zijn veel dingen die invloed hebben op de hechting. En niet allemaal zijn ze even voor de hand liggend. Maar als je je erin gaat verdiepen is het weer heel logisch
Wat een mooi artikel! Ik geloof ook dat wanneer een kindje gewenst is, de hechting vanzelf gaat.
Dank je wel Claire! Soms is een kindje gewenst maar heeft de moeder heel veel stress tijdens de zwangerschap, dit kan dan ondanks het gewenst zijn toch invloed hebben op de hechting. Gelukkig kun je er altijd aan werken, wat dan voor jezelf ook weer goed is
Heel fijn uitgelegd zo. Als ouder leg je de schuld zo snel bij jezelf, terwijl het leven nu eenmaal niet altijd verloopt als we hadden gewild. Dan is het fijn om dit artikel te lezen.
Ja, we hebben vaak snel de neiging om een schuldgevoel te hebben, maar heel vaak is dat totaal niet nodig en dan is het zonde van je energie!
Ik heb een probleem met hechting en ook een vorm van social phobia. Met ouder worden ga ik daar uiteraard helemaal anders me om dan toen ik jonger was. Ik weet ook van waar het komt en eigenlijk ben ik best fier op mezelf, op mijn groei!
Ja, daar kun je ook in groeien inderdaad, herkenbaar ook hoor. Als oud couveusekindje (ikzelf) kunnen dat soort dingen ook lastig zijn. Wat voor mij ook lange tijd zo was, maar waar ik gelukkig ook in ben gegroeid. Mooi dat je trots op je groei bent, mag je ook zeker zijn!!
Interessant om te lezen. IK wist dit allemaal niet, maar goed, ik ben ook geen moeder
Dank je wel voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je dit dan niet weet inderdaad
Wat een mooi inzicht in hoe de hechting tussen moeder en kind verloopt. Mijn beide zwangerschappen zijn ingeleid, en dus zijn mijn kinderen niet vrijwillig eruit gekomen, maar gelukkig ervaar ik geen problemen met de hechting
Gelukkig! Een geboorteverhaal is ook als een blokkentoren, er zijn allerlei aspecten die meespelen. Fijn dat het bij jouw kinderen gewoon prima is gegaan, de hechting