Geboortepsychologie

Geboortepsychologie

Ben jij gestart als couveusekindje of had je een andere pittige start?

Voel jij je ook weleens onzichtbaar en/of herken je een of meer van de volgende klachten? 

 • Moeite met prikkelverwerking
 • Burn-out of depressie 
 • Chronische vermoeidheid
 • Slecht zelfbeeld/weinig zelfvertrouwen
 • Moeite met het aangaan of onderhouden van relaties
 • Je anders en onbegrepen voelen
 •  Slecht werkend stressmechanisme 
Start in de Couveuse

Als je je leven bent gestart als couveusekindje, is dat niet de makkelijkste start. Een baby wil, na de heftige ervaring die zijn geboorte toch is, heerlijk bijkomen op de borst van zijn moeder. Dat kan niet als je in de couveuse terecht komt. Gelukkig wordt er tegenwoordig wel gebruik gemaakt van buidelen, omdat er meer aandacht is voor de hechting tussen ouders en kind. Evengoed breng je veel tijd door in de couveuse, dus alleen. Daardoor loopt de eerste hechting toch vaak een knauw op. In het begin word je als couveusekindje vaak extra in de gaten gehouden, maar later stopt die extra aandacht. In de praktijk blijkt dat veel volwassenen gevolgen ervaren op lichamelijk, mentaal en sociaal gebied. Jammer genoeg leven veel oud couveusekindjes een beetje onder de radar. Via Care4Neo en Ex-couveusekinderen heb ik verhalen gehoord van andere oud couveusekindjes, waar veel herkenning in te vinden was voor mij. Veel volwassenen met deze start ervaren later klachten als chronische vermoeidheid, burn-out of depressie, slechte weerstand en moeite met het verwerken van prikkels. Als je je leven bent gestart als couveusekindje, is dat niet de makkelijkste start.

Maar ook als je een andere pittige start hebt gehad, kan dit veel gevolgen hebben. Denk dan aan bijvoorbeeld het feit dat je moeder veel stress heeft gehad tijdens de zwangerschap, dat je geboren bent nadat de bevalling is ingeleid, d.m.v. een keizersnede of met hulp van een verlostang of vacuümpomp of doordat je ziek was toen je werd geboren. Al deze ervaringen zorgen voor een imprint in jouw lichaamsgeheugen. En door deze imprint draag je bepaalde patronen met je mee. Meer inzicht in deze patronen zorgt voor meer acceptatie en begrip van jezelf. 

Mijn naam is Valerie Bouwmeester, ik ben in 1973 geboren. Veel te licht voor 40 weken zwangerschap. Na een paar minuten werd ik weggehaald bij mijn ouders en in een couveuse naar een ander ziekenhuis gebracht. Mijn moeder heb ik daarna 5 dagen niet gezien. Dit heeft een flinke impact gehad op mijn verdere leven. Weg was mijn thuisbasis, mijn warmte, alles wat vertrouwd was. In plaats van bij te kunnen komen bij mijn moeder, moest ik het alleen doen in een couveuse.

Wil je meer lezen over mijn Geboorteverhaal? Klik dan hier. Of neem een kijkje op de Facebookpagina van Geboren Inzicht

Jouw Geboorteverhaal – Geboorte in Kaart 

Wat is Geboorte in Kaart? Een prachtige methode, gebaseerd op meer dan 35 jaar onderzoek in de pre- en perinatale psychologie, om jouw geboorteverhaal in kaart te brengen. Jouw geboorteverhaal bestaat uit al jouw ervaringen gedurende de zwangerschap van je moeder, je geboorte en je eerste levensjaar. Elke baby heeft zowel voor, tijdens als na zijn geboorte bepaalde behoeftes. Zoals bijvoorbeeld veilig te kunnen groeien bij zijn moeder, vrij van medicijnen, alcohol en sigarettenrook. Ook wil hij graag zelf zijn geboorte in gang zetten en samen met zijn moeder af kunnen ronden. 

Echter soms lopen dingen anders dan gewenst tijdens de zwangerschap en geboorte. Aan de ervaringen die hij opdoet kan een baby nog geen woorden geven, omdat hij die in deze periode nog niet tot zijn beschikking heeft. Daardoor ontstaan onbewuste gedragspatronen, waarmee een kind of volwassene aangeeft dat er nog niet is voldaan aan de behoefte die hij had. Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over geboortepatronen. 

Wat levert Geboorte in Kaart jou op? 

 • Meer inzicht in je gedrag en gevoelens

 • Meer begrip voor jezelf

 • Je wordt de vervelende stemmetjes in je hoofd de baas

 • Je leert je geboortepatronen kennen

 • En welke onbewuste behoeftes hier nog achter zitten

 • Als je wilt kunnen we nog verder aan de slag gaan met de dingen, die jou het meest dwarszitten

 • Alle methodes kunnen worden gecombineerd indien gewenst of er kan een traject op maat worden gemaakt, bestaande uit o.a. Geboortepsychologie, Innerlijk Kind werk en Lichaamsgerichte therapie/ademwerk

Geboorte in Kaart, hoe werkt het praktisch gezien? 

 1. Intake en vragenlijst We starten als je wilt met een kennismakingsgesprek, waarin we nog even op een rijtje zetten hoe het traject verloopt. Daarna ontvang je een  vragenlijst over jouw start in het leven.
 2. Inzichtgesprek(ken) We maken een afspraak voor het inzichtgesprek. Reken er hierbij op dat we wel even bezig zijn. Vaak rond de 2,5 tot 3 uur. Eventueel kunnen we dit splitsen in 2 afspraken. Later hebben we nog een tweede gesprek. 
 3. Prachtig verslag om te bewaren Na het gesprek maak ik een prachtig verslag voor jou, wat je hele leven meegaat. Met jouw persoonlijke geboorteverhaal en tips om met de geboortepatronen om te gaan. 
 4. Eventueel vervolg Minimaal twee gesprekken zijn inbegrepen. Eventueel kunnen we samen nog verder aan de slag. Of met losse (coach) afspraken of met Innerlijk kind werk en/of lichaamsgerichte therapie.

Geboorte in Kaart

Voor jezelf
275
249 Compleet traject
 • Intakegesprek
 • Uitgebreide vragenlijst
 • Inzichtgesprek van 2,5 tot 3u
 • Uitgebreid schriftelijk verslag
 • Nagesprek
 • Cadeautje/verrassing
 • Vervolgtraject mogelijk

Veel gestelde vragen/ FAQ 

Het is vaak al heel helpend om te weten wat je tijdens jouw start in het leven hebt ervaren en welke behoeftes daar nu nog achter zitten. Meer begrip voor jezelf zorgt er o.a. voor dat die vervelende stemmetjes in je hoofd zich stil houden. 

Indien gewenst kunnen we nog verder aan de slag gaan samen met een praktische route. 

Natuurlijk is het jammer als je niets weet, maar jouw lichaamsgeheugen weet wel wat jij hebt meegemaakt. En juist dat lichaamsgeheugen spreken we aan met de kaarten met geboortepatronen. 

Nee, het is weliswaar gebaseerd op veel onderzoek, maar de resultaten zijn omgezet in voor iedereen begrijpelijke taal. Verder gaat het ook om gevoel, wat in jouw kern zit. Doordat het voortkomt uit onbewuste herinneringen, kun je er ook niet zo makkelijk bij. Zonder te weten waar het vandaan komt, is dat gedrag of gevoel dan lastig te veranderen. Als je begrijpt waar het vandaan komt, is dat al de eerste stap naar verandering. 

Je weet wat je hebt meegemaakt, maar begrijp je ook hoe dat jou gevormd heeft als mens? Welke behoeftes er nog achter jouw geboortepatronen zitten? Behoeftes, die nog steeds vervuld willen worden.

Geboorte in Kaart is een liefdevolle methode, maar gaat wel naar de kern van de zaak. Juist de combinatie van die factoren zorgt ervoor dat het geen heftige ervaring is, maar wel voor verandering zorgt. 

 

Natuurlijk is het jammer als je niets weet, maar jouw lichaamsgeheugen weet wel wat jij hebt meegemaakt. En juist dat lichaamsgeheugen spreken we aan met de kaarten met geboortepatronen. 

Nee, de methode is gebaseerd op 35 jaar psychologisch onderzoek. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn omgezet in begrijpelijke taal voor iedereen. 

Zou je het fijn vinden om contact te hebben met andere volwassenen, die een start in de couveuse hebben gehad? Of wil je meewerken om te zorgen voor meer aandacht voor de lange termijn gevolgen voor couveusekindjes? Word lid van de Couveusekanjers Community!