Thuis na de Couveuse
Rustige baby
Toen ik, na mijn verblijf in de couveuse, eenmaal thuis was ik een rustige en makkelijke baby. Ik sliep veel, wat natuurlijk ook logisch was, omdat ik groei in te halen had. Met de kennis die ik nu heb, zou ik zeggen dat er sprake was van het Good Baby Syndrome. Dit betekent dat een baby veel slaapt, als een baby in de box ligt hoor je hem bijna niet, vaak moeten ze wakker gemaakt worden voor de voedingen of ze melden zich heel rustig als ze honger hebben.
Op zich klinkt dit misschien ideaal. En voor ouders die een onrustige baby hebben meegemaakt, lijkt het misschien zelfs wel hemels. Maar wat een kindje aan de buitenkant laat zien, staat niet altijd gelijk aan wat er van binnen gebeurt. Zeker niet bij een baby die in de couveuse is gestart of op een andere manier niet bij zijn moeder en vader heeft kunnen zijn het eerste uur na de geboorte of zelfs de eerste weken of maanden. Ze hebben natuurlijk net als elke andere baby wel behoeftes, maar die verdringen/verstoppen ze. Ze nemen dus eigenlijk genoegen met te weinig. Dit betekent niet dat een baby niet gewoon rustig en tevreden kan zijn van zichzelf. Maar als een baby echt opvallend rustig en stil is en weinig vraagt, voelt dat vaak anders aan voor ouders/verzorgers.
Vaak hebben moeders (of vaders) wel het gevoel dat er iets niet helemaal goed zit, hebben ze het idee dat hun kindje te lief, te rustig en te makkelijk is. Een soort onderbuikgevoel.
Zware zwangerschap
Dit kan overigens ook het geval zijn als moeder een hele lastige zwangerschap had, of er veel gebeurd is tijdens de zwangerschap. Dan kan een baby onbewust ook “denken”; ik hou me maar zo gedeisd mogelijk, om het mama niet lastig te maken. Mama heeft in principe niets te klagen, want de baby slaapt heel goed, huilt eigenlijk nooit. Dit zijn baby’s die eigenlijk van binnen niet helemaal in balans zijn. Zij hebben in de prenatale periode al geleerd “Ik moet mijn moeder in bescherming nemen. Als ik me maar zo stil, kalm en lief mogelijk hou dan komt ze wel door deze periode heen”. Dit zijn dus baby’s die al voor moeder zijn gaan zorgen – onbewust – in de buik. Deze baby’s kunnen zich echt onzichtbaar maken.
Stressmechanisme
Als een baby na zijn geboorte alleen is en niet bij zijn moeder of vader bij kan komen na de pittige ervaring van geboren worden, dan kan hij alle gevoelens en de stress die hij ervaart niet handelen. In de couveuse is hij alleen, in een apparaat met veel medische apparatuur. Er is niemand om hem te leren hoe hij de stress weer kan laten wegvloeien en weer rustig kan worden. Hierdoor geeft hij het op een gegeven moment een soort van op. Om deze gevoelens te kunnen handelen, moet hij zich wel afsluiten van zichzelf. Met een moeilijk woord noemen we dat wel dissociëren. Hierdoor zal hij later ook minder makkelijk laten zien wat er aan de hand is. Tenslotte heeft hij nu de imprint meegekregen dat hij het “allemaal alleen moet doen”. Iets wat mij het later in mijn leven nog flink moeilijk heeft gemaakt, alles wilde ik inderdaad alleen oplossen, wat het ook was. En hoewel ik me er nu van bewust ben, heb ik soms nog de neiging om problemen of uitdagingen eerst zelf te willen tackelen, voordat ik ze eventueel met iemand anders bespreek.
Vroeger en Nu
Let wel, dit geldt wel (nog) sterker voor volwassenen, die vroeger in de couveuse hebben gelegen. Omdat tegenwoordig er veel meer mogelijkheden zijn qua buidelen en meehelpen in de verzorging voor ouders. Vroeger mochten ze vaak alleen kijken, soms zelfs door een raam en hun kindje niet aanraken, laat staan verzorgen. Daar wil ik niet mee zeggen dat het tegenwoordig voor een baby wel fantastisch is om in de couveuse te liggen, ook al is het heel goed dat de couveuse bestaat. Evengoed is het voor een baby natuurlijk veel fijner om gewoon bij mama en papa te kunnen zijn. Maar soms kan dit helaas gewoon niet. En dan is het alleen maar goed om je bewust te zijn van wat het met je kindje kan doen. Of wat dit vroeger met jou gedaan heeft.
Geboorteverhaal en Innerlijk Kind therapie
Door jouw geboorteverhaal in kaart te laten brengen en/of bijvoorbeeld te werken met Innerlijk Kind therapie kun je je bewust worden van deze patronen, die uit jouw start of die van je kind(je) komen. Wil je hier eens over kletsen samen, stuur me gerust een berichtje, geheel vrijblijvend! Of lees meteen verder:
Voor jezelf
Voor je kind
Lijkt het je fijn om contact te hebben met andere oud couveusekinderen en/of ouders van couveusekindjes? Van harte welkom bij de Couveusekanjers Community op Facebook!
