fbpx
wantrouwen bij couveusekindjes

9 tips voor meer verbinding tussen je hoofd en je lijf

Wat kun je doen als je merkt dat je teveel in je hoofd zit en weinig of geen verbinding voelt met je lichaam? We hebben hier allemaal weleens last van, de een meer dan de ander natuurlijk. Maar wat kun je nou doen als het je echt in de weg gaat zitten? Probeer eens 1 of meerdere van de volgende tips!

Dansen

Beweeg lekker door je huiskamer of als je het fijn vindt om dit gezamenlijk te doen, zoek een leuke dansclub. Dansen is én beweging, wat goed is voor de verbinding met je lijf én goed voor je humeur, een win-win situatie dus. En vind je dat je niet kunt dansen, ach wat maakt het uit, dan doe je het lekker als je alleen bent of je hebt er gewoon lak aan wat anderen vinden. Allebei goed. 

Goed ademhalen

Een goede ademhaling is zo belangrijk. Ik weet dat zelf ook heel goed, door de astma ga ik soms weleens op de verkeerde manier ademhalen, waardoor ik nog benauwder wordt. Er zijn veel interessante ademoefeningen of coaches, die je hiermee kunnen helpen. Zelf gebruik ik in mijn trajecten ook ademhalingsoefeningen.  En zelf gebruik ik ze ook regelmatig, sommige oefeningen kunnen echt snel voor wat meer rust in je hoofd zorgen. De moeite waard om je eens in te verdiepen. 

Yoga of meditatie

Yoga of meditatie kan ervoor zorgen dat de alerte stand (“aan” stand) en de ruststand van je lichaam beter in balans komen. Hierdoor zul je minder snel (in de ogen van anderen) overdreven alert reageren. Met een paar minuten meditatie per dag kom je ook al een eind, meer mag natuurlijk ook. Met meditatie leer je jezelf ook om in het NU te blijven, wat de verbinding met je lichaam ten goede komt.

Yoga soorten Claires Mission

Claire schreef een super fijne blog met uitleg over allerlei verschillende Yoga soorten, heel handig om te kijken welke soort bij jou past! Neem snel een kijkje Bij Claire’s Mission: Dit zijn de verschillende Yoga soorten

Wandelen

Wandelen is ook echt goed voor de verbinding tussen hoofd en lichaam. Sowieso is de buitenlucht gezond voor je, maar je kunt ook heerlijk ontspannen door het lopen. Zelf loop ik 3 of 4 dagen per week tussen de 8 en 12 km. Heerlijk vind ik het. Je hoofd lekker leeg, je krijgt de fijnste ideeën en ook voor je lichaam zelf is het gezond. Ik vind het heerlijk om alleen te lopen, dan kun je zelf beslissen waarheen je gaat, hoe ver je loopt enz. Maar je kunt natuurlijk ook een vriendin meevragen of kijken voor een loopgroep.

Mindfulness

Mindfulness heeft te maken met volledig in het nu zijn, in het moment. Je helemaal bewust zijn van alles wat er is. Hierdoor kun je bewuster worden van je eigen gedachten en de invloed van die gedachten op je gevoelens. En kun je ook je aandacht gaan sturen en afstand nemen van de stemmetjes in je hoofd.

Lichaamswerk of lichaamsgerichte therapie

Een beetje een inkoppertje misschien, maar lichaamsgerichte therapie maakt dus gebruik van je lichaam. Hierdoor kun je automatisch niet tegelijkertijd over van alles nadenken. En het bewegen zorgt ervoor dat er allerlei fijne stofjes vrijkomen, zoals endorfine. Denk bij lichaamswerk bijvoorbeeld aan zachte massages, craniosacraal-therapie of haptonomie. Zelf ga ik vanaf half maart 2023 ook lichaamsgerichte therapie aanbieden, namelijk Trauma Release Breathwork en the Body Remembers Trauma Therapy. Heb je interesse? Stuur me gerust een berichtje voor meer informatie en om vrijblijvend kennis te maken! 

Zingen

Zelf kan ik echt niet zingen, tenminste niet op zo’n manier dat iemand er graag naar zal luisteren haha. Maar ik vind het wel heerlijk om of met vrolijke uptempo liedjes mee te zingen of als ik ervoor in de stemming ben, met wat ballads. Doen! Als je het eng vindt met iemand erbij, dan doe je het gewoon als je alleen bent.

Dagboek schrijven

Schrijven in een dagboek helpt je om je gedachten op een rijtje te krijgen. Bij mij helpt het ook altijd om dingen in perspectief te zien. Iets wat je misschien heel groot gemaakt hebt in je gedachten kan er op papier weer heel anders uitzien. Of je gaat jezelf als het ware corrigeren, doordat je na wat mopperen de andere kant ineens kunt zien, dat het eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelt. Het is ook heel nuttig om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, elke avond bijvoorbeeld. Of zelfs ’s morgens en ’s avonds. Er zijn mooie dagboekjes waarin je elke dag bijvoorbeeld een paar minuten schrijft.  

In de tuin werken

Als je het leuk vindt om te doen, is lekker bezig zijn in de tuin ook heel fijn. Je bent lekker in de buitenlucht, kunt heerlijk nergens aan denken en in het nu zijn. Je hoeft natuurlijk niet perse onkruid te gaan wieden, je kunt ook iets anders uitkiezen wat je misschien wel leuk vindt om te doen.

En welke dingen doe jij graag als je merkt dat je teveel in je hoofd zit?

Comments

 1. Claire says:

  Wat een fijn overzicht en heerlijke tips!! Stuk voor stuk activiteiten waar ik ook heel blij van wordt! En als ik er nog één mag toevoegen; lekker creatief bezig zijn. Dat doet ook wonderen voor een mindful gevoel.

  1. Dank je wel! En dat is een mooie aanvulling inderdaad.

 2. Tessa says:

  Handige tips. Ik schrijf al jaren in een dagboek. Plak er dan ook kaarten ed in. Heerlijk om te doen

  1. Ja, dat is fijn he, vind ik ook en nog leuker als je het ook helemaal creatief aanpakt. Ik doe dat met tijden en dan soms heb ik er weer even geen zin in.

 3. Wanda says:

  Als ik het gevoel heb dat ik teveel aan mijn hoofd heb, dan trek ik er graag op uit in de natuur. Ik merk dat ik dan vrij snel tot rust kom en alle andere dingen naar de achtergrond verschuiven.

  1. Ja, de natuur helpt mij ook altijd goed om tot rust te komen of uit mijn hoofd!

 4. Zingen en schrijven zijn voor mij wel echte uitlaatkleppen.

  1. O ja, schrijven hou ik sowieso ook van. Zingen vind ik leuk, alleen anderen vinden het niet perse leuk als ik dat doe. Behalve mijn man, die houdt ervan als ik zing, ook al is het niet prachtig haha.

 5. Frederique says:

  Ja zingen is het hem voor me. Of wandelen. Of beiden tegelijk. Ik kan totaal niet zingen maar daar gaat het ook niet om.

  1. Zingen en wandelen kan ook prima samen. Ongeacht of je kunt zingen inderdaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veilig gehecht

Veilig gehecht

Ben jij veilig gehecht? Veilige gehechtheid, een schatkist van emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen. Maar hoe weet je of je veilig

Lees verder »
Stel hier gerust je vraag

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten